Natália získala od AFS čiastkové štipedium do Dánska. V texte dole nižšie hodnotí svoj program po 3 mesiacoch (článok je v originálnom znení).

Do Dánska som odišla začiatkom augusta a práve mi začal štvrtý mesiac môjho pobytu. Prvé tri dni v Dánsku počas AFS popríchodového sústredenia boli super, nikdy som nevidela toľko národností pokope a nikdy som toľko nerozprávala po anglicky, bol to pre mňa anglický rečový „attack“. Po troch dňoch si ma vyzdvihla moja hostiteľská rodina, vyzeralo to, ako keby ožili z fotiek, ktoré mi poslali. Moja rodina je úžasná, vychádzame spolu skvele, máme spoločné záujmy a najviac ma teší, že mám 3 sestry približne v mojom veku, s ktorými zažívam veľa zábavy.

Keďže Dánsko je v Európe, myslela som si, že nemôžu byť až také veľké rozdiely medzi Dánskom a Slovenskom – opak bol však pravdou. Ako prvé som mohla vidieť zmenu v strave a režime dňa (neskôr sa to odzrkadlilo na mojej postave, ale teraz tvrdo makám vo fitku). Asi po jeden a pol týždni som nastúpila do školy – na gymnázium. V Dánsku majú gymnázia iba tri ročníky. Študujem v poslednom maturitnom ročníku, predmety si veľmi nemôžem vyberať, keďže tu majú gymnáziá iný systém.

Jediný „dánsky problém“ pre mňa sú ľudia, lepšie povedané teenageri v mojom veku. Ak by ste čakali (možno trochu tak ako aj ja), že sa budú o vás ako nového študenta z inej krajiny zaujímať, ste na omyle. Celkovo je o Dánoch známe, že sú rezervovanejší a chladnejší, môžete si povedať, že, samozrejme, nemôžem mať najlepších kamarátov za mesiac, ale je to tu fakt iné. Ak by ste očakávali otázku „či ste v pohode“ alebo trošku pozornosti cez prestávku, nedočkáte sa. Jediná cesta je učiť sa dánčinu. Chodím na dánsky kurz, je to naozaj veľmi ťažký jazyk, ale po troch mesiacoch môžem povedať, že rozumiem dosť veľa a snažím sa aj rozprávať, odpovedať, pýtať sa po dánsky.

Na záver by som chcela povedať, že nie je všetko také ľahké a ružové ako sa zdá. Donúti vás to rozmýšľať nad vecami, nad ktorými ste sa nikdy nezamýšľali. Uvedomíte si, čo pre vás znamená rodina a praví priatelia. Naučíte sa prekonávať samých seba v každodennom živote, pretože “to, že je niečo nové neznamená, že to je zlé“ – veta, ktorú si v hlave opakujem dosť často, keď sa snažím pochopiť konanie týchto ľudí. Za každými slzami sa skrýva nová životná skúsenosť, ktorá vás posúva vpred. Povedala by som, že to nie je pre každého, ale asi by som sa mýlila, pretože zmení to určite každého. Ak sa už na to dáte, musíte to dotiahnuť dokonca. Najlepšia voľba (aj moja) bola na jeden celý rok. Možno sa vám to zdá dlho, ale verte mi, že čas plynie veľmi rýchlo.

Dúfam, že môj pobyt bude pokračovať rovnako dobre ako doteraz, že si nájdem dobrých kamarátov a budem lepšia a lepšia v dánčine.