Program AFS EVA ma zaujal od začiatku. Veď čo môže byť lepšie ako spoznať krajinu prostredníctvom jej obyvateľov. Rodiny AFS spája veľa vecí a jednou z nich je aj ochota hosťovať, či „podeliť“ sa o svoje dieťa v hostiteľkej rodine, takže myšlienka, že strávim týždeň v rodine, ktorú vôbec nepoznám nebola až taká ťažká.

V Belgicku sme strávili nezabudnuteľný týždeň, myslím, že všetky „mamy“ so Slovenska a všetky belgické „mamy“ sme sa veľmi rýchlo naladili na spoločnú veselú vlnu. Rada cestujem so svojimi deťmi, ale cestovanie s „mamami“ bolo úžasné. Už len preto, že sme nemuseli riešiť ako, kde a čo budeme jesť a počúvať „mne sa nechcelo, prečo sem ideme…“ Belgické mamy pripravili krásny program, videli sme množstvo miest a dediniek, skúsili sme dopravu v autách, vlakoch, na bicykloch. Neodradilo nás ani zo začiatku zlé počasie, v každej situácii sme našli pozitíva, dokázali sme sa tešiť, už len keď slniečko na chvíľu vykuklo spoza mraku. Veľmi oceňujem spoločné večere, na ktoré sme boli všetky pozvané do domu hostiteľským mám a kde sme vždy strávili príjemný večer. Veľmi rýchlo sa stratila aj jazyková bariéra a ten pocit, že s niekým môžete zažiť „čaro“ jeho domova sa tak ľahko nedá získať. Naše belgické mamy boli naozaj starostlivé, trpezlivé, ochotné odpovedať na každú otázku. Rozprávali sme sa veľa aj o pozitívach a negatívach krajiny a Európy a každodenného života Myslím, že ich nervozita z hosťovania sa rýchlo stratila a vychádzali sme veľmi dobre. Už teraz sa tešíme na leto.

Ja som v Belgicku bola v období keď môj syn začal svoj ročný pobyt v Taliansku a „náš“ taliansky syn ročný pobyt u nás. Dokážem ich viac pochopiť, aj ich fyzickú a mentálnu únavu z množstva jazykov, inej klímy, iných zvykov v dome, novej postele, sprchy, a aj otázok „mám sa opýtať, či toto by som už mala vedieť ?“ , mám zjesť všetko alebo nemusím, môžem si ešte pridať, ….

Želala by som každému hosťujúcemu rodičovi, aby si to mohol vyskúšať.

  1. deň: prílet – 3581 steps
  2. deň: GENK – návšteva bývalých baní a medzinárodného mestečka, ktoré jepríkladom ako dokážu spolu fungovať rôzne kultúry 8496 steps
  3. deň: LEUVEN – návšteva mesta a univerzitného mestečka v meste, univerzitya knižnice 13341 steps
  4. deň: BRUSEL – návšteva Múzea európskej kultúry a centra 10580 steps
  5. deň: DURBAY – najmenšie mestečko a Wéris najmenšia dedinka 9515 steps
  6. deň: LIER – veľké, tiché mestečko, kde stále cítite históriu 8832 steps
  7. deň : MECHELEN – mesto Margaréty Habsburskej a AFS Belgium, návštevakatedrály, mestečka svätých žien a paláca Margaréty Habsburskej 12392 steps
  8. deň : odlet domov : (