Jozef počas svojho ročného pobytu vo Švédsku napísal ako sa mu vodí (článok je v originálnom znení).

Volám sa Jozef a som výmenný študent vo Švédsku. Všetko to začalo v polovici augusta, kedy som povedal zbohom domovu a vybral som sa na účastnú ročnú cestu do neznáma. Počas popríchodovej orientácie som spoznal mnoho ľudí a tiež som sa toho veľa naučil. Po orientácii a stretnutí s rodinou sme sa vybrali do môjho nového dočasného domova. Bol to super pocit byť v novom meste a skúmať všetko nepoznané. Bohužiaľ som od začiatku vedel, že s touto rodinou neostanem celý program, pretože to bola iba Welcome family, no aj napriek tomu som si čas s nimi užil naplno a stále majú miesto v mojom srdci.

Po tejto rodine som prišiel do novej, permanentnej hostiteľskej rodiny a skúmanie začalo odznova. Vo Švédsku som už 8 mesiacov a snažím sa užívať si každý deň ako ten posledný. Chcete vedieť aké to je byť výmenným študentom? Je to niečo perfektné. Predstavte si, že ste v cudzej krajine, v cudzom meste medzi cudzími ľuďmi s cudzími zvykmi v cudzej škole, kde prebieha vyučovanie v cudzom jazyku. Pre niekoho to možno znie hrôzostrašne a odpudzujúco, ale opak je pravdou. Je to skvelá vec. Skvelý pocit nového začiatku, slobody a zvedavosti. Proces učenia sa nového jazyka a skúmanie nových zvykov. Všetko je odlišné, no to neznamená, že je to lepšie alebo horšie. Je to iba iné. Noví priatelia, nové zážitky, nové skúsenosti. Výmenný program nie je iba rok v zahraničí. Výmenný program je život v jednom roku, niečo čo vám dá oveľa viac ako by ste si mysleli.

Počas tohto roka som sa naučil viac ako by som sa kedy naučil počas roka doma. Vytiahol som sa z komfortnej zóny domova a vystavil som sa nejednému prekvapeniu. Či už príjemnému alebo nepríjemnému. Každý jeden deň som sa naučil niečo nové a tento rok som v sebe nenašiel iba vlastnosti, o ktorých som netušil, že mám, ale tiež som sa naučil myslieť globálne a interkultúrne. Zmenilo sa mi množstvo názorov a pohľadov na svet a niektoré sa mi ešte viac potvrdili.

Ak chcete dokonale spoznať samého/samú seba, výmenný program je to najlepšie čo môžete urobiť. Prežil som tu veľa radostí, sklamaní, prekvapení a mnoho iných situácii, ktoré zo mňa urobili človeka, akým som dnes. Tento rok vo Švédsku ma jednoznačne zmenil. Tento výmenný program som neoľutoval ani jednu sekundu a ak by som si mohol vybrať znova, nezmenil by som nič. Som šťastný a vďačný za to, čo mi bolo ponúknuté a čo som tu prežil. Stále mi ostáva ešte pár mesiacov a dúfam že budú aspoň také vynikajúce, ako tie za mnou.