Aké je to študovať v Írsku píše Saška (článok je v originálnom znení).

Keď som do Írska prvý krát prišla, veľmi som sa bála, že to nezvládnem, že nebudem mať žiadnych kamarátov a že si s mojou hosťovskou rodinou nebudeme rozumieť. Hneď na druhý deň som spoznala moju teraz najlepšiu kamarátku z Talianska, Emmu, s ktorou už sa teraz dohadujeme, že sa navštívime a s ktorou som strávila neuveriteľných 9 mesiacov.

Moja hosťovská rodina je priateľská a otvorená voči novým ľudom. Mám troch súrodencov, ktorí sú plní energie a radi komunikujú, čo mi pomohlo sa zlepšiť v angličtine.

Tento pobyt mi dal možnosť pozrieť sa na svet inými očami a zažiť inú kultúru na vlastnej koži. Nie len ako turistka ale ako niekto kto v tejto krajine žije, chodí do školy a robí každodenné veci. Taktiež mi dal možnosť vyskúšať si žiť v inej rodine a naučiť sa robiť veci inak než som zvyknutá. Najlepšie na tom všetkom však je, že som spoznala veľa ľudí z rôznych krajín a porozumela tomu ako to chodí v ich krajinách.

V Írsku je mnoho kultúrnych rozdielov. Čo sa týka jedla, Íri zvyknú jesť viac nezdravého než my a ich tradičné jedlo je šunka s dusenou kapustou. Taktiež oslavujú Halloween a darčeky na Vianoce otvárajú až 25. decembra.

V škole musím nosiť uniformu so sukňou pod kolená (alebo nohavice) a zelený sveter. Na každú hodinu sa presúvame do inej triedy a škola tu začína o 9-tej, pričom máme 9-10 hodín po 35 minút. Študenti tu väčšinou berú školu vážne a preto poctivo študujú a snažia sa dosiahnuť čo najlepšie výsledky aby sa dostali na vysokú školu.

Tento pobyt ma zmenil k lepšiemu a otvoril mi oči. Vďaka nemu som sa naučila byť nezávislá a postarať sa o seba. Keby mám možnosť ísť naňho znova, určite by som išla.