Čile – kompletný opak Slovenska, tak hodnotí Timea krajinu svojho AFS pobytu (článok je v originálnom znení). 

Volám sa Timea a pred deviatimi mesiacmi som sa ako historicky prvá Slovenka ocitla v Čile na výmennom pobyte. Pred odchodom som bola plná obáv a nesmelosti, vlastne sa mi ani nechcelo opustiť moju bublinku, ktorú som si za 16 rokov na Slovensku vybudovala.

Príchod do Čile bol šokujúci, a nie v tom dobrom, vzrušujúcom zmysle. Nikdy nezabudnem na to, ako nás 109 detí mrzlo v kostolnom komplexe pre geriatrické kresťanské výlety – rovnako nedočkaví ako zmätení. Ale v daždi a hmle, okolo neidentifikovateľného jedla na stole pri večeri sa sformovali prvé priateľstvá a už sa veci nezdali až také strašidelné.

Bývam v meste Viña del Mar, bez otázky najlepšie mesto na život v Čile a cítim sa veľmi šťastná, že som mala túto možnosť. Zároveň som súčasťou fantastickej AFS komunity, v ktorej som si spravila kamarátov na celý život, ktorých určite prídem navštíviť niekedy v budúcnosti. Naše výlety po Čile a orientácie hodnotím ako niečo nezabudnuteľné, a vždy po odchode mi bolo až ľúto vrátiť sa naspäť do mojej hostiteľskej rodiny. Žijem s otcom a dvoma staršími sestrami, ktorí sú veľmi pohodoví a dobre som si s nimi sadla, avšak kvôli pracovným a školským povinnostiam trávime veľmi málo času spolu doma. 

Kultúrnych rozdielov medzi Čile a Slovenskom je toľko, že by som potrebovala tak dva papiere, aby som ich všetky vymenovala. Ak si dokážete predstaviť kompletný opak Slovenska, tak to je Čile, a všeobecne Latinská Amerika. Myslím si, že to je práve dôvod prečo ma tento pobyt nesmierne obohatil, nie len jazykovými znalosťami, ale zároveň som sa stala viac nezávislou a naučila som si vážiť čo ma čaká naspäť doma.

Myšlienka, ktorú by som chcela posunúť komukoľvek kto sa rozhoduje nad výmenným pobytom je, že aj napriek komplikáciám a problémom, ktoré sa môžu vyskytnúť je to skúsenosť, ktorá sa určite oplatí.